article picture
Norsk Filminstitutt kutter støtte
Skrevet 21 Aug 2014

De seks største TV-produsentene i Norge, inkludert Rubicon TV, ble i går informert om at søknadene til Norsk Filminstitutt for resten av året er satt på vent. Så mye som 20 millioner kan gå tapt. 

 

- Dette er helt uholdbart. Jeg er sjokkert, fordi det rammer TV-drama dramatisk. Den siste søknadsfristen for TV-drama i år er i oktober, men nå har vi fått vite at det ikke vil bli tildelt penger før neste år. Dette betyr at vi nå trolig må utsette en planlagt opptaksstart på en ny sesong av Det tredje øyet. Dette skaper også uro hos internasjonale samarbeidspartnere som har vært med på å investere i serien, og som driver med salg av den i utlandet, sier programsjef i Rubicon TV, Anne Kolbjørnsen.

 

Grunnen til at Filminstituttet fryser alle utbetalinger til TV-bransjen er fordi man i år har betalt opp mot 40 millioner kroner mer enn planlagt i etterhåndsstøtte til kinofilmer. Dette er statlige kroner som utbetales i ettertid til filmer som gjør det bra på kino. Grunnen til at rammene sprenges i år, er at norske filmer har gått veldig bra på kino, og at dette kan bli det året med høyest kinoinntjening siden 1975.

 

- TV-dramaet «Det tredje øyet», som hadde en god første sesong på TV 2, og som har gjort seg bemerket i utlandet, er en av flere serier som nå settes på vent til man får en avklaring. I verste fall kan dette bety kroken på døren for sesong to av denne serien, samt andre serier hos oss og hos andre norske produksjonsselskaper, sier Kolbjørnsen.